

Tien jaar Waterproef
Stichting Waterproef bestaat al weer tien jaar! Dit tweede lustrum gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij. We zijn half april gestart met feestelijk gebak voor alle medewerkers en voor iedereen die op dat moment bij ons te gast was. Verder is onze jubileumcommissie begonnen met de voorbereidingen van speciale activiteiten voor onze relaties, onze moederorganisaties, belangstellenden en last but not least voor onze medewerkers. Om praktische redenen hebben we die activiteiten gepland in september 2015. 10 september is gereserveerd voor onze klanten en relaties, 11 september voor de eigen medewerkers en 12 september organiseren we een open dag voor iedereen die eens een kijkje wil nemen in onze moderne en geavanceerde laboratoriumkeuken. U kunt de data alvast noteren in uw agenda. Wij houden u natuurlijk op de hoogte over het definitieve programma.
Een nadere kennismaking met Peter Weesendorp
Sinds 1 april 2015 is Peter Weesendorp de nieuwe bestuursvoorzitter van Stichting Waterproef. Met zijn komst is in enkele jaren tijd het bestuur geheel gewijzigd.
Het bestuur bestaat nu uit:
Peter Weesendorp: Onafhankelijk voorzitter
Freek Brink: Vertegenwoordiger Waternet
Ton Hugens: Vertegenwoordiger Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
De redactie van Waterpost ging voor een interview bij hem thuis op de koffie. Een fraai appartement met uitzicht over Artis en water.
Vertel eens iets over jezelf
Wel, ik ben Peter Weesendorp dus. 65 jaar, Amsterdammer, al 43 jaar getrouwd met Anneloes, 2 dochters en twee kleinkinderen. Mijn grote passie is zeilen. Dat is me met de paplepel ingegoten. Verder is mijn familie erg belangrijk voor mij. Ik pas een dag per week op de kleinkinderen en die dag is heilig. Daar kun je niet aan tornen.
Na mijn middelbare schoolopleiding heb ik HTS chemische techniek gestudeerd. Voor die studie heb ik een stage gedaan bij Gemeente Waterleidingen, op het lab in Heemstede. Vanwege de toen nog bestaande dienstplicht ben ik ook nog korte tijd soldaat geweest. Nooit opgeklommen, altijd gewoon soldaat gebleven. En daarna begon het echte werken.
Wat heb je zoal gedaan
Ik ben weer terechtgekomen bij Gemeente Waterleidingen, nu op een proefinstallatie bij Weesperkarspel. Daar heb ik veel geleerd en ook mijn eerste productiebedrijf opgestart. Dat was eigenlijk best een absurd iets. Ik was in feite de enige die het productieproces enigszins beheerste. Een soort eenoog in het land der blinden. Vervolgens ben ik terechtgekomen bij het toenmalige zuiveringsschap Amstel- en Gooiland. Ik werd daar afvalwatertechnoloog. Het was het begin van de hausse in nieuwe RWZI’s. Van het zuiveringsschap ben ik naar DHV gegaan. Dat was een heel dynamische periode. DHV liep wereldwijd ver voor de troepen uit en dat impliceerde dat ik ook regelmatig naar het buitenland moest. Ik weet nog dat ik mij verbaasd heb over de Amerikaanse aanpak: Een RWZI van 30.000 inwoner equivalent met 12 man in continudienst. Alleen maar omdat men als de dood was voor overschrijding van de normen en de daaraan gekoppelde sancties.
Op een gegeven moment ben je overgestapt naar Uitwaterende Sluizen
Klopt. Dat was naar ik meen in 1992. Ik werd daar hoofd zuiveringsbeheer. De benodigde RWZI’s waren toen al allemaal gebouwd. Maar vanwege veranderende inzichten en nieuwe eisen moesten alle RWZI’s worden aangepast om beter fosfaat en stikstof te verwijderen. Tegelijkertijd begon het steeds moeilijker te worden om het zuiveringsslib kwijt te raken. Dat kostte steeds meer geld. Volgens mij was er in heel Nederland maar één man - van Helvert, technoloog bij Uitwaterende Sluizen - die er nog in slaagde dat slib te verkopen. Dat was uiteraard geen houdbare situatie en we hebben toen in Beverwijk een moderne slibdroger laten bouwen. Ik heb ongeveer 9 jaar bij Uitwaterende Sluizen gewerkt.
En toen werd het volgens mij weer Amsterdam
14 jaar geleden ben ik overgestapt naar de Dienst Water en Riolering van de gemeente Amsterdam. Ook daar als hoofd zuiveringsbeheer. Korte tijd later verhuisde ik mee naar Waternet en daar heb ik om zo te zeggen ‘het hele bedrijf gedaan’: Zuiveringsbeheer-Watersystemen-Drinkwater-Middelen, en de laatste 6 jaar maakte ik deel uit van de directie. Bij elkaar heb ik al 41 jaar met en voor water gewerkt en het blijkt nu onverwacht nog niet over te zijn. Maar dat vind ik zeker niet erg. Het is eerder een nieuwe uitdaging die ik graag heb aangenomen.
Heb je al een eigen visie op de toekomst van Waterproef
Voor een duidelijke visie is het nog veel te vroeg. Stel die vraag over een half jaar nog maar eens. Ik ga nu eerst eens kijken wat er allemaal speelt rond het lab. Ik weet wel ongeveer hoe de moederorganisaties erin zitten, maar dat wil ik scherper krijgen. De relatie met onze klanten wordt daarbij een van mijn prioriteiten. Verder wil ik de mogelijkheden verkennen om toch meer en beter samen te werken met Het Waterlaboratorium en Wetterskip Fryslân. Want dat moet - volgens mij - zonder fusie ook kunnen!
Natuurlijk ga ik ook kennismaken met de medewerkers van Waterproef; een aantal ervan ken ik trouwens al. Ik wil graag weten wat er bij hen leeft, hoe zij de toekomst zien. Niet alleen van Waterproef, maar ook van henzelf. Dan komen we er samen achter hoe we elkaar kunnen helpen en versterken. Want de toekomst van Waterproef is samenwerken - zowel intern als extern - en levenslang leren, als bedrijf en als persoon!
Weer veel belangstelling voor lunchlezingen
De lunchlezing van maart ging over De Poepfabriek, een educatief programma over het zuiveren van afvalwater. George Zoutberg (HHNK), de bedenker van dit programma, leidde het publiek enthousiast door zijn prijswinnende schepping. Misschien waren er dit keer wel wat extra toehoorders omdat een (klein) deel van de filmopnamen bij Waterproef is gemaakt.
Wil je meer weten over De Poepfabriek, ga dan even naar www.depoepfabriek.nl.
De Poepfabriek vindt u ook in bezoekerscentrum De Hoep (PWN) in Castricum.
De lunchlezing van april is verzorgd door Hans Roodzand (ook HHNK). Na de wat misleidende titel ‘Toen de Zaan nog stonk’ kwam Hans met een eigen, heldere kijk op de Kaderrichtlijn Water (KRW), Watersysteembeheer en Visstandbeheer. In klare taal werden kanttekeningen geplaatst bij de haalbaarheid van de (door de waterbeheerders zelf opgestelde) eisen van de KRW, de noodzaak om overal water- en oeverplanten te verwijderen of te baggeren. Ook het visstandbeheer ontkwam niet aan een kritische beschouwing. Na afloop van de presentatie werd ruim gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren.
De eerstvolgende lunchlezing is op dinsdag 19 mei om 12.00 uur bij Waterproef. Onze specialist Thijs Groenewegen zal een lezing houden met de titel: ‘De raadselachtige vleermuizen’.
Voor na de zomer wordt een lunchlezing voorbereid over bestrijdingsmiddelen. De datum ervan is echter nog niet bekend.
Voor meer informatie over onze lunchlezingen of suggesties voor onderwerpen en sprekers kunt u terecht bij e.nat@waterproef.nl.
een aandachtig publiek
ook het verhaal van Hans kreeg de nodige aandacht.